Fade In 2024

Vabimo na simpozij FADE IN – kreativna postprodukcija v fokusu, ki bo potekal od 23. do 25. maja 2024.

Tudi letos so trije dnevi brezplačnih predavanj in filmskih projekcij namenjeni predstavitvi kreativne postprodukcije, ki zajema filmsko in televizijsko montažo, oblikovanje zvoka, barvno korekcijo in oblikovanje vizualnih učinkov.

Z veseljem gostimo domače in mednarodno uveljavljene strokovnjake. Med njimi Nino Hartstone, z oskarjem nagrajeno oblikovalko zvoka (Bohemian Rhapsody), in Migo Bära, svetovalca za barvno upravljanje pri Netflixu in ARRI-ju.

Obiščite spletno stran simpozija fadein.dppu.org.
Celoten program preberite v nadaljevanju. Najdete ga tudi na Facebooku.
Click here for information in English.

Simpozij s podnaslovom

V našem profesionalnem okolju manj uveljavljeni vlogi tehnika digitalnega zajema slike (DIT) in asistenta montaže bo predstavila srbska montažerka Tijana Todorović, o dramaturgiji TV-serij bo predaval izkušeni srbski scenarist in režiser Vuk Ršumović, z vesno nagrajena montažerka Sara Gjergek pa bo na primeru filma Duhovnica prikazala, kako v dokumentarcu z veliko posnetega materiala združiti več različnih tem in istočasno ohraniti rdečo nit filmske pripovedi.

Program se bo dotikal vseh aspektov postprodukcije: montaže slike in zvoka, oblikovanja zvoka, barvne korekcije in oblikovanja vizualnih učinkov. Gostili bomo mednarodno priznane strokovnjake iz Amsterdama, Beograda, Zagreba, Novega Sada in Sarajeva. Gostje nam bodo v seriji predavanj predstavili različne teme s sveta postprodukcije in drugih korakov nastajanja avdiovizalnih del.


Program

23. 5. 2024, AGRFT

15.00–16.30
Projekcija filma Slike iz življenja udarnika (r. Bahrudin Čengić, 1972, 79 min)
izvorni naslov: Slike iz života udarnika
Spremljamo usodo Adema, rudarja iz Bosne, preddelavca udarne peterice, ki lahko v eni sami izmeni izkoplje 102 toni premoga. Požrtvovalna ekipa postane peterokraka medijska zvezda; za nagrado odpotujejo najprej na Bled, nato še v Moskvo, spremljajo jih orkestri in ogromne fotografije komunističnih voditeljev. Slike iz življenja udarnika prinašajo zbirko izjemno lepih tableaux vivant in prikazujejo življenje slavnega proletarskega udarniškega delavca Alije Sirotanovića, prave jugoslovanske različice Alekseja Stahanova, ki razkriva ogromen razkorak med idealizirano ideologijo in brutalno realnostjo gradnje komunistične utopije.

16.30–17.30 
Pogovor na temo restavriranja filma z direktorjem fotografije filma Karpom Godino, oblikovalcem zvoka Julijem Zornikom in koloristom Emilom Svetlikom
moderator: Lev Predan Kowarski

24. 5. 2024, Slovenska kinoteka

9.00–11.00
Tijana Todorović (Srbija)
Nailing a role of assistant eDITor: hasten slowly & go with the flow 

Predavanje bo predstavilo delo tehnice digitalnega zajema slike (DIT) in asistentke montaže ter podrobno pokazalo različne faze njunega dela. Tijana Todorović bo opisala tako tehnični vidik kot osebni pristop ter pomen odgovornosti posameznika in sodelovanja z drugimi filmskimi sektorji, pri čemer v ospredje postavlja osredotočenost in mirnost pri delu. Poleg tega bo predstavila programsko opremo, med drugim DaVinci Resolve, Adobe Premiere Pro, Avid Media Composer, SilverstackLab in razlike med njimi.

11.00
odmor in pogostitev

11.30–12.30
Vuk Ršumović (Srbija)
Power for Paradox – The Mechanism of Dramatic Storytelling for TV Series, Part I

Kljub temu, da je ustvarjalno delo scenarista in montažerja nedvomno podobno, si izkušenj in spoznanj navadno ne delita. Predavanje Vuka Ršumovića želi to vrzel premostiti z raziskovanjem principov dramskega pripovedovanja zgodb v sodobnih televizijskih serijah.
Predavatelj bo predstavil, kako paradoksi služijo kot sestavni elementi tako montaže kot pisanja. Uspešne televizijske serije namreč pogosto temeljijo na spretni integraciji velikih paradoksov, ki pripovedi dodajo globino in kompleksnost.

12.30
odmor in pogostitev

13.00–14.00
Vuk Ršumović (Srbija)
Power for Paradox – The Mechanism of Dramatic Storytelling for TV Series, Part II

17.00–18.30
Nina Hartstone (Združeno kraljestvo)
The Cutting Edge: Storytelling with Sound

Vloga zvoka v filmu je zgraditi kinematografski svet na poglobljeni in čutni ravni, hkrati pa podpirati pripovedni in čustveni tok zgodbe. Ogledali si bomo posamezne pristope, uporabljene za ustvarjanje privlačne zvočne podobe za vsak film ali oddajo. Odličen zvok se začne s scenarijem in preučili bomo primere najboljšega sodelovanja, ki se je začelo že v predprodukciji, vloge vseh članov tonske ekipe in podrobno razčlenili ustvarjanje zvočnega zapisa. Z uporabo primerov različnih žanrov nizko- in visokoproračunskih filmov iz svoje 30-letne kariere bo Nina Hartstone razkrila skrivnosti ustvarjanja nagrajenega filmskega zvoka.

19.00
Projekcija filma Gosford Park (r. Robert Altman, 2001, 137 min)
+ vprašanja občinstva za oblikovalko zvoka Nino Hartstone

Sir McCordle (Michael Gambon) pogosto pripravlja različna srečanja predstavnikov višjega sloja. Na posestvu Gosford park se tako na začetku tridesetih let prejšnjega stoletja zbere visoka družba ekscentričnih in vase zagledanih bogatašev, ki s seboj pripeljejo tudi služinčad. Bo umor povezal zgornji in spodnji svet? Altmanova klasična »whodunit« kriminalka, v kateri ne manjka niti Scotland Yard, razgali razredne razlike.

25. 5. 2024, Slovenska kinoteka

10.00
zajtrk s predavatelji in udeleženci

10.30–12.00
Miga Bär (Nizozemska)
Color Management and the Color Journey

Zakaj izrazi, kot so ACES, scene-referred color pipelines, color-managed frameworks, in Arri REVEAL, postajajo v zadnjih letih vse bolj aktualni? Je res potrebno, da kot montažer, DIT, VFX-ustvarjalec ali direktor fotografije te koncepte razumem in jih uporabljam? Uvedba celovitega sistema upravljanja barv ne pomaga le pri navigaciji skozi procese uravnavanja različnih kamer in različnih distribucijskih standardov, pač pa zagotavlja tudi veliko večji nadzor nad kreativnim rezultatom na vsaki stopnji produkcije – od snemanja, montaže in VFX do končne barvne korekcije. 

12.00
odmor in pogostitev

12.30–13.30
Miga Bär, Jure Teržan, Teo Rižar, Lev Predan Kowarski (Nizozemska in Slovenija)
Color Journey and the starting point

Kolorista Jure Teržan in Teo Rižnar bosta skupaj s svetovalcem za barvno upravljanje Migo Bärom in direktorjem fotografije Levom Predanom Kowarskim raziskala pristope k določanju videza slike. Razčlenili bodo začetne točke, določene z različnimi procesi barvnega upravljanja, ter poudarili pomen ustvarjalnih pomislekov. S pomočjo primerov iz nedavnih slovenskih filmov, posnetih s kamero Arri Alexa 35, bodo primerjali različne pristope k barvni znanosti v začetnih fazah barvnega uravnavanja. Med to interaktivno predstavitvijo bo zelo zaželena aktivna udeležba občinstva.

13.30
odmor in pogostitev

14.00–15.00
Sara Gjergek (Slovenija)
Iskanje dramaturgije pri montaži večletnega dokumentarnega projekta na primeru filma Duhovnica

Montažerka Sara Gjergek bo predstavila svoj pristop k iskanju primernega zaporedja v nadpovprečni količini posnetega materiala. Osredotočila se bo na ključno vprašanje: kako združiti več različnih tem in istočasno ohraniti rdečo nit filmske pripovedi?

17.00–18.30
Juraj Lerotić (Hrvaška)
Varen kraj za režiserja? 

Pogovor s scenaristom in režiserjem Jurajem Lerotićem o postprodukciji filma Varen kraj. Izvedeli bomo, kakšen je režiserjev pogled na postprodukcijo in kakšni so bili izzivi, s katerimi se je srečeval pri dokončanju svojega prvega celovečernega filma.
Moderator Matevž Luzar. 

19.00–21.00
Projekcija filma Varen kraj (r. Juraj Lerotić, 2022, 102 min)
+ vprašanja občinstva za režiserja filma Juraja Lerotića
Izvoren naslov: Sigurno mjesto

Po Damirjevem (Goran Marković) neuspelem poskusu samomora ga skušata mama (Snježana Sinovčić Šiškov) in brat Bruno (Juraj Lerotić) zaščititi – tako pred samim seboj kot pred sistemom. Pretresljivo oseben prikaz spomina na intenziven vrtinec dogodkov odpira vprašanja osebnega in družbenega odnosa do nevednosti in tabujev, povezanih z duševnim zdravjem in s samomorom. Režiser je film posnel po travmatični osebni izkušnji. Zmagovalec Liffa in sarajevskega filmskega festivala ter dobitnik nagrade za najboljši prvenec v Locarnu.


22.00
pogostitev in druženje

Predavatelji

Tijana Todorović (Srbija)

Tijana Todorović je študirala filmsko in TV-montažo na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu in na mednarodnem programu KinoEyes. Poleg montaže kratkih filmov, promocijskih vsebin, glasbenih in modnih videov je delala kot DIT in asistentka montaže pri odmevnih produkcijah, denimo Hellraiser (Hulujeva TV-serija), Kalup (TV-miniserija), Medju bogovima (drama), Dug Moru (TV-serija) in Kalkanski krugovi (TV-serija).

iMDb

Vuk Ršumović (Srbija)

Je nagrajeni scenarist in režiser. Študiral je pisanje za film in gledališče na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu ter analitično psihologijo Carla Gustava Junga v Beogradu in Zürichu. Njegov celovečerni prvenec Nikogaršnji otrok (Ničije dete) je svetovno premiero doživel na beneškem filmskem festivalu Critic’s Week, kjer je prejel tri nagrade. Film je dobil več kot 35 nagrad po vsem svetu. Veliko je pisal tudi za televizijo. Adaptiral je regionalno uspešnico, komedijo Andrija & Andjelka, najstniško dramo Košarkaši, krimidrami Besa in Grupa (koncept serije in zgodba) ter dramo Zlatni dečko ter napisal in režiral omejeno TV-serijo Kalup. Predava scenaristiko in filmsko režijo kot vodja študija in glavni mentor na prvem regionalnem magistrskem študijskem programu za razvoj visokokonceptualnih TV-serij na Fakulteti za medije in komunikacije v Beogradu. Je aktiven član Evropske filmske akademije.

iMDb

Nina Hartstone (Združeno kraljestvo)

Je z oskarjem, bafto in emmyjem nagrajena oblikovalka zvoka z več kot 30-letnimi izkušnjami. Z delom je začela v Pinewood Studios, kjer je nadgrajevala svoje znanje od pripravnice do montažerke zvoka. Zdaj s strastjo spodbuja naslednjo generacijo tonskih ustvarjalcev, pri čemer se osredotoča na raznolikost in enakopravno zastopanost. Pomembnost zvoka za kinogledalca jo spodbuja k ustvarjanju inovativnih načinov snemanja, oblikovanja in montaže zvoka. Med njenimi glasbenimi filmi sta tudi biografski film o skupini Queen Bohemian Rhapsody in dokumentarec Davida Bowieja Moonage Daydream. Poleg tega je podpisana še pod uspešnice, kot so Gravitacija, Enola Holmes in Saltburn.

iMDb

Miga Bär (Nizozemska)

Miga Bär je svojo kariero začel leta 2008 kot samostojni nadzornik postprodukcije. Po triletnem vodenju produkcije in informatike na Nizozemskem filmskem festivalu se je vrnil k postprodukciji in prevzel vlogo direktorja tehnologij in inovacij pri Filmmoreju v Amsterdamu in v Bruslju.
Leta 2018 se je pridružil Netflixu, da bi sestavil in vodil ekipo za produkcijsko tehnologijo v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki (EMEA). V tej vlogi je številnim produkcijam pomagal pri vzpostavitvi dela s HDR Dolby Vision tako na tehnični kot na ustvarjalni ravni. Od leta 2022 kot svetovalec za delovne procese v postprodukciji svoje storitve ponuja produkcijskim in postprodukcijskim podjetjem po vsem svetu ter deluje kot predavatelj na Nizozemski filmski akademiji.

iMDb

Sara Gjergek (Slovenija)

Magistrirala je iz filmske in televizijske montaže na AGRFT. Kot montažerka redno sodeluje pri celovečernih igranih ter dokumentarnih filimih, prav tako je bila del postprodukcijske ekipe več slovenskih serij. 
Film Posledice, ki ga je montirala, je bil prikazan na znanih mednarodnih festivalih, tudi v Torontu in Londonu. Prejel je več domačih in mednarodnih nagrad, med drugim sta z režiserjem dobila skupinsko študentsko Prešernovo nagrado. Za svoj zadnji celovečerni dokumentarni film Duhovnica je bila nagrajena z vesno za montažo, film pa je bil sprejet tudi na festival HotDocs v Kanadi.

iMDb, Baza slovenskih filmov

Juraj Lerotić (Hrvaška)

Juraj Lerotić je diplomiral na ADU iz filmske in TV-režije. Debitantski film Varen kraj, ki ga je napisal, režiral in v njem igral, je bil predvajan na festivalih po vsem svetu; od Locarna, Rotterdama, Šanghaja do newyorške MOME, in je bil nagrajen z več kot 50 nagradami. Živi in ​​dela v Zagrebu.

iMDb

Jure Teržan

Pred odprtjem lastne postprodukcije Korektif je več let delal v enem največjih postprodukcijskih podjetij v regiji, kjer se je specializiral za barvno korekcijo, VFX, obdelavo DCP-jev in delovne procese ACES. Od takrat se je kot kolorist pod več kot 1500 televizijskih oglasov, 21 celovečernih filmov, številne kratke in dokumentarne filme, TV-serije ter videospote.

iMDb, Baza slovenskih filmov

Teo Rižar

Kolorist številnih slovenskih filmov je eno najprepoznavnejših imen postprodukcije v regiji. Je zagovornik vključevanja barvne korekcije že v fazo predprodukcije, poleg tega pa tudi poznavalec tehničnega in kreativnega procesa celotne postprodukcije.

iMDb, Baza slovenskih filmov

Lev Predan Kowarski

Magistrant poljske Nacionalne filmske, televizijske in gledališke šole v Lodžu se poleg snemanja aktivno ukvarja tudi s filmskim restavriranjem in arhiviranjem. Njegovi filmi so bili prikazani in nagrajeni na več tujih in domačih festivalih. Je tudi ustanovitelj projekta Baza slovenskih filmov.

iMDb, Baza slovenskih filmov

Lokacije

Dodatne informacije

Program je brezplačen.
Predavanja z angleškimi naslovi bodo potekala v anglešekm jeziku.
Spletna stran simpozija: fadein.dppu.org
Za dodatne informacije se lahko obrnete na fadein@dppu.org
Simpozij spremljajte tudi preko Facebook strani DPPU ter Instagram računa @dppu.org.

Comments are closed.