Fade In 2023

Vabimo na simpozij FADE IN – kreativna postprodukcija v fokusu, ki bo potekal od 25. do 27. maja 2023.

Program se bo dotikal vseh aspektov postprodukcije: montaže slike in zvoka, oblikovanja zvoka, barvne korekcije in oblikovanja vizualnih učinkov. Gostili bomo mednarodno priznane strokovnjake iz Amsterdama, Beograda, Zagreba, Novega Sada in Sarajeva. Gostje nam bodo v seriji predavanj predstavili različne teme s sveta postprodukcije in drugih korakov nastajanja avdiovizalnih del.

Obiščite spletno stran simpozija fadein.dppu.org.
Celoten program preberite v nadaljevanju ali ga prenesite.

Simpozij vidimo kot pomemben korak v premagovanju dolge in trnove poti urejanja statusa ustvarjalcev na področju postprodukcije. Prav tako z organizacijo vidimo prostor za dvig strokovnih in profesionalnih standardov ustvarjanja in izmenjavo znanja in mnenj med ustvarjalci iz regije in širše.

Vabljeni vsi filmski profesionalci, ustvarjalci, producenti, študentje in vsi ostali, ki bi radi razširili svoje znanje in izkušnje filmskega ustvarjanja. Obisk strokovnega programa bo brezplačen.

Simpozji finančno podpira Slovenski filmski center, javna agencija.
Partnerji simpozija so Zveza DSFU, Slovenska kinoteka in AIPA k.o.


Program

25. 5. 2023, Slovenska kinoteka

09.45 – 10.00
Uvodna predstavitev simpozija, DPPU

10.00 – 10.45
Jelica Đokić (Beograd)
Montaža dolgometražnega animiranega filma

Vloga montažerja v procesu nastajanja dolgometražnega animiranega filma AVANTURE KARIKATURE (76 min) režiserke Vere Vlajić. 

11.00 – 11.45
Julij Zornik (Ljubljana)
Postprodukcija zvoka: brisanje meje med filmskimi in televizijskimi zvočnimi tehnikami
Ognjen Popić je moral odpovedati udeležbo na simpoziju, zato smo prosili njegovega tesnega sodelavca in prijatelja Julija Zornika, da nam predstavi tematiko.
Postprodukcijski proces obdelave zvoka je že desetletja eden od poglavitnih procesov nastajanja filmskih in televizijskih del. Kot posledica tehnološkega razvoja in pričakovanj gledalcev so si tehnike oblikovanja zvoka filmske in televizijske produkcije vedno bolj podobne. Z vzponom povpraševanja po avdiovizualnih vsebinah na zahtevo, ki želijo slediti standardom kino izkušnje, so oblikovalci zvoka pri televizijskih projektih primorani uporabljati določene tehnike, prej rezervirane zgolj za filmske projekte. 

12.00 – 12.45 
Siniša Bokan (Novi Sad)
Principi montaže v filmih Želimirja Žilnika 
Predstavitev posebnosti montažne skladnje v okviru Dokudrame (žanrska determinanta iz opusa Želimirja Žilnika) ter oblikovanja pripovedi z uporabo montažnih prijemov. 

13.00 – 13.45
Višnja Skorin (Zagreb)
Montažer – režiser dokumentarnega filmaMontaža naj bi bila zadnja faza pisanja scenarija in to najbolj velja za dokumentarni film. Kakšen je ustvarjalni prispevek montažerja pri dokumentarnem filmu in zakaj ni dobro, da režiserji montirajo sami, bo avtorica analizirala na nekaj primerih iz lastne ustvarjalne poti. 

18.00 – 20.30 
Projekcija filma JEZDECA (110 min)
Okrogla miza z ustvarjalci: Andrej Nagode, Matic Drakulić, Samo Jurca, Teo Rižnar
Tema: Sodelovanje postprodukcijskih sektorjev ter specifike celotnega procesa postprodukcije filma, od montaže slike in zvoka, snemanja, oblikovanja in mešanja zvoka do barvne korekcije.
Moderatorka: Varja Močnik
Brezplačne vstopnice bodo na voljo uro pred začetkom projekcije.

26. 5. 2023, Slovenska kinoteka

10.00 – 10.45 
Miodrag Medigović (Beograd)
Umetna inteligenca v povezavi s filmsko in televizijsko montažo
Intenziven razvoj in implementacija procesov strojnega učenja (ML) in umetne inteligence (AI) v različnih sferah življenja in poslovanja ljudi ni zaobšla niti filmsko in televizijsko montažo. Znotraj določenih programov za montažo ter za obdelavo slike in zvoka so implementirane rešitve in postopki s področja umetne inteligence, kar bistveno izboljša kakovost in hitrost dela. Katere so prednosti in slabosti implementacije strojnega učenja znotraj montažnih procesov in kakšna je prihodnost montažnega dela? To so ključna vprašanja za razvoj in preživetje stroke.

11.00 – 11.45 
Edmond Laccon (Berlin)
Dodajanje vrednosti vizualnega: priložnosti za krepitev vizualnega razvoja.

Podobe, ki jih ustvarjamo za pripovedovanje zgodb, sprožajo čustva, vzbujajo asociacije in definirajo svet ustvarjenih likov. Bolj pa kot so prizadevanja za oblikovanje in obogatitev teh podob v celotnem ciklu produkcije – bogatejša bo povezava med liki in občinstvom. Kakšni so načini za povečanje potenciala naših vizualnih elementov?
V predavanju si bomo ogledali pristope k sodelovanju ustvarjalcev, ki temeljijo na širokih vključujočih pogovorih, ki tečejo od zgodnjega vizualnega razvoja vse do končne barvne obdelave, kolorista. Spoznali bomo, kako so ključni za ustvarjanje bogatejših, bolj nagrajujočih vizualnih podob, ki pritegnejo občinstvo.

12.00 – 12.45 
Bogdan Amidžić (Beograd)
Preteklost, sedanjost in prihodnost vizualnih učinkov za igrani film

Industrija vizualnih učinkov (VFX), se je v zadnjih petnajstih letih izjemno razvila, tako tehnološko kot poslovo. Naš gost, Bogdan Amidžić iz studia Crater iz Beograda, Srbija, bo na predavanju govoril o različnih izzivih, s katerimi se srečujejo pri vsakdanjem delu v VFX industriji. Predstavil bo delo z Hollywoodskimi produkcijami, primerjal izkušnje pri delu s Bollywoodskimi in domačimi produkcijami iz regije. Na predavanju bo izpostavil tudi učinke zunanjega izvajanja dela v Indiji in drugje. Skupaj bomo pregledali nekaj primerov dobrih in slabih praks predprodukcije VFX ter nadzora VFX na snemanju. Bogdan bo podal nasvete za različne sektorje filmskih ekip, kako v pred produkciji in na snemanju, čim bolje vključiti vizualne učnike.

13.00 – 13.45
Zijad Mehić (Sarajevo)
Montažna organizacija postprodukcijskih procesov pri TV-nadaljevankah
Vloga montažerja ni omejena le na montažo kot tako, temveč so montažerji vpleteni tudi v koordinacijo procesov postprodukcije in skrbijo za ustrezno komunikacijo med postprodukcijskimi sektorji.

17.00 – 19.30
Projekcija filma ZGODBE IZ KOSTANJEVIH GOZDOV (82 min)
Okrogla miza z ustvarjalci: Edmond Laccon 
Tema: Proces dela glavnega kolorista in posebnosti pri zajemu posnetkov na fotokemični filmski trak.
Moderator: Teo Rižnar
Brezplačne vstopnice bodo na voljo uro pred začetkom projekcije.

20.00 – 22.30 
Projekcija filma MURINA (92 min) 
Okrogla miza z ustvarjalci: Julij Zornik, Emil Svetlik
Tema: Sodelovanje pri procesu oblikovanja zvoka od filmske zasnove do končnega mešanja zvoka ter specifičnosti procesa barvne korekcije glede na kvaliteto posnetega materiala.
Moderatorka: Varja Močnik
Brezplačne vstopnice bodo na voljo uro pred začetkom projekcije.

Po okrogli mizi sledi druženje v avli Slovenske kinoteke.

27. 5. 2023, Sejna soba AIPA, k.o.

11.00 – 11.50 
Zaprti dogodek: Pogovor gostitelja in vabljenih gostov o nadaljnjem sodelovanju ter o urejenosti avtorskih pravic postprodukcijskih ustvarjalcev v regiji

Predavatelji

Jelica Đokić (Beograd)

V 45 let dolgi ustvarjalni karieri je montirala filme vseh zvrsti in žanrov. Mednje lahko uvrstimo 70 kratkometražnih filmov (igranih in dokumentarnih), 50 televizijskih oddaj različnih žanrov, več kot 60 namenskih filmov (izobraževalnih, reklamnih), 40 animiranih filmov ter veliko glasbenih spotov. Prav tako je režirala 10 dokumentarnih in igranih filmov. Na mednarodnih festivalih je ob nagradah za montažo prejela tudi 4 avtorske nagrade. Je članica predsedstva AFUN (Akademija filmske umetnosti in znanosti Srbije). Od leta 1976 je članica Društva filmskih delavcev Srbije in novoustanovljenega Združenja filmskih montažerjev Srbije. Leta 2012 je bila izvoljena za članico Evropske filmske akademije (EFA). Leta 2018 je prejela nagrado za življenjsko delo na 65. Martovskom festivalu, Beograd.

iMDb

Ognjen Popić (Beograd)

Po študiju na Fakulteti za elektrotehniko je diplomiral na Oddelku za snemanje in oblikovanje zvoka na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu, kjer je od leta 2008 izredni profesor pri predmetu Montaža in oblikovanje zvoka. Kot avtor je sodeloval pri številnih filmskih in glasbenih projektih, gledaliških predstavah, radijskih in televizijskih formatih, multimedijskih projektih ter umetniških instalacijah. Prejel je nagradi zlata mimoza in zlata arena za oblikovanje zvoka filma Pogled z Eifflovega stolpa, nagrado zlata medalja Beograda za najboljšo podobo zvoka za film Maksimum ter nagrado za najboljši zvok na filmskem festivalu v Sopotu za film The Gap.

iMDb

Siniša Bokan (Novi Sad)

Diplomiral je na smeri Filmska in TV montaža na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu. Njegov širok ustvarjalni opus zajema področja dokumentarnih filmov, glasbenih spotov in sega vse do eksperimentalnih filmov in oblikovanja vizualnih učinkov. Delal je tudi kot oblikovalec zvoka in producent in mnogo leto sodeloval pri ustvarjanju filmov Želimirja Žilnika. Trenutno je dekan novosadske Akademije umetnosti. Predava predmete s področja filmske in TV montaže.

iMDb

Višnja Skorin (Zagreb)

Diplomirala je na oddelku za montažo na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu. Montirala je več celovečernih filmov v Zagrebu, Sarajevu in Ljubljani. Na HTV je honorarno delala kot tajnica režije, scenaristka in režiserka, večinoma v programu za otroke in mladino. Je avtorica več televizijskih oddaj razvedrilno-izobraževalnega in dokumentarnega formata in soustanoviteljica studia 3D2D Animatori, specializiranega za animirane filme in vizualne učinke, kjer še naprej deluje kot scenaristka, režiserka in montažerka. Predava Osnove televizije na Fakulteti za politične vede in vodi predmet Montaža in montažni postopki na Politehniki Vern.

iMDb

Miodrag Medigović (Beograd)

Magistriral je na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu, na oddelku za filmologijo – filmsko teorijo s temo »Digitalna filmska produkcija«. Strokovno se je izpopolnjeval v ZDA in Kanadi, kjer je diplomiral na smeri za računalniško multimedijsko avtorstvo na filmski šoli Vancouver. Na FDU Beograd je redni profesor za področje elektronske montaže in postprodukcije slike. Je soavtor, prevajalec in urednik literature o filmski montaži in od leta 1988 nenehno opravlja različna strokovna dela v filmski in TV produkciji, v različnih žanrih (TV oglasi, TV serije, dokumentarni in igrani filmi). 

Svoje poklicne dejavnosti ne omejuje izključno na področje montaže, temveč pomembne rezultate dosega tudi na področju digitalne obdelave podob ter barvne korekcije.

iMDb

Edmond Laccon (Berlin)

Edmond, nekdanji snemalec dokumentarnih filmov, od leta 2013 kolorist. Kot diplomant Up.Grade (berlinskega podiplomskega programa za barvno obdelavo) kjer so poučevali nekateri najbolj cenjeni strokovnjaki v postprodukcijski industriji. Leta 2019 je postal vodja program Up.Grade Njegova strast je predavanje o vizualnem razvoju, kreativnem sodelovanju in barvni obdelavi, deluje tudi kot aktivni kolorist dolgomteražnih projektov. Od leta 2022 podpira produkcije Netflix EMEA kot tehnolog barvnega uporavljanja in razvoja podob.

Osebna spletna stran

Bogdan Amidžić (Beograd)

Bogdan je ustvarjalec vizualnih učinkov iz Crater Studia (Beograd, Srbija) z več kot 15-letnimi izkušnjami na področju produkcije vizualnih učinkov za celovečerne filme, reklame in glasbene videospote. Njegova pot se je začela kot digitalni kompozitor slike, nadaljeval je kot supervizor kompozitor slike, medtem ko je v zadnjih petih letih razvijal ekipo FX pri  Studiu Crater. Je tudi predavatelj v izobraževalnem centru za vizualne učinke Crater, kot učitelj učinkov v programski opremi Houdini in tečajih digitalnega kompozitiranja slike.

iMDb

Zijad Mehić (Sarajevo)

Kot prvi v zgodovini Akademije za igralsko umetnost v Sarajevu je prejel naziv zaslužnega profesorja. Diplomiral je na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu na oddelku za filmsko in televizijsko montažo. V obdobju od 1972 do 1992 je kot televizijski urednik sodeloval pri vseh pomembnejših programskih projektih Televizije Sarajevo. Na povabilo Evrovizijske operativne skupine (EBU Operation Group) je kot urednik sodeloval na olimpijskih igrah v Moskvi 1980, Sarajevu 1984 in v Seulu 1988. Razen montaže igranih in dokumentarnih filmov je zelo iskan kot producent pri nastajanju različnih TV oddaj v regiji.

iMDb

Dodatne informacije

Spletna stran simpozija: fadein.dppu.org
Za dodatne informacije se lahko obrnete na fadein@dppu.org
Na spletu simpozij spremljajte tudi preko Facebook strani DPPU ter Instagram računa @dppu.org.

Comments are closed.